Hämta infon

0kommentarer

 
Hämtat informationen från denna sidan http://www.landguiden.se/Lander/Afrika/Ghana/Befolkning-Sprak

Ghanas befolkning växte mycket snabbt under flera årtionden, men tillväxttakten har avtagit under senare år. I området kring huvudstaden Accra är befolkningstillväxten högre än genomsnittet i landet.

Inflyttningen till städerna är stor, varannan ghanan bor numera i tätort. Drygt halva befolkningen återfinns inom den trekant som bildas av städerna Accra och Sekondi-Takoradi vid kusten samt Kumasi 20 mil in i landet.

I Ghana finns mellan 50 och 100 folkslag. Siffran varierar främst beroende på var gränsen dras mellan språk och dialekter. Många folk och språk går också under flera olika namn. Flertalet folkslag tillhör en av fem huvudgrupper, baserade på språkgemenskap.

Den största är akan, som utgör nästan halva befolkningen. Akan omfattar bland andra fantifolket vid kusten och ashanti i skogsregionen innanför kusten. Om akan-dialekterna räknas som egna språk blir ashanti det enskilt största språket.

I norra Ghana bor en rad olika mole-dagbanifolk (eller mossi/mori-dagomba), däribland dagomba (som talar dagbani), konkomba och dagari. Deras språk räknas i huvudsak som olika, om än besläktade. I sydöst mot gränsen till Togo finns ewe. Trots flera undergrupper och dialekter räknas ewe som ett språk, som då blir det näst största i Ghana. Ga-adangbe återfinns i huvudsak kring Accra. Ga och adangbe räknas vanligen som två folk, men språken är mycket lika. I mellersta Ghana finns guang.

Ghana har över lag sluppit allvarligare etniska konflikter, även om våldsutbrott mellan folkgrupper blossade upp på 1990-talet (se Modern historia) och även 2002. Det finns en kulturell och ekonomisk klyfta mellan södra Ghana och den fattigare och mer glesbefolkade norra delen av landet.

Omkring tre miljoner ghananer lever utomlands, och de pengar som de skickar hem är mycket viktiga för landets ekonomi.

Engelska är officiellt språk. Det används i det offentliga livet och bidrar därmed till att hålla samman landet. Bland muslimer i norr är hausa ett vanligt umgängesspråk. De inhemska språken tillhör gur- och kwa-grenarna av språkfamiljen Niger-Kongo. Uppåt 15 av dessa språk talas av minst en kvarts miljon människor.

 

Kommentera

Publiceras ej